Imagine - ДЗЗД Обучение

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Imagine

Софтуер
 

Imagine е софтуерна среда за обучение по информатика в училище и разработка на мултимедийни приложения. Тя е създадена в университета в Братислава от преподаватели, които преди години създадоха средата Comenius Logo. Адаптирана е на български език от екип от катедра "Информационни технологии" на Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски".
В пакета за разпространение, освен програмата среда Imagine, се включва и редакторът за анимация Logo Motion.
У нас, средата се разпространява първоначално от "Виртех" ООД, а от март 2011 година от "Обучение" ЕООД, съгласно договор с авторите от Словакия.
Ръководство за работа с пакета можете да изтеглите от тук!

 
 

Основният обект, с който се работи в средата е така наречената костенурка. Тя има образ, с който е представена на екрана. Този образ може да се променя от галерия с образи, част от които са с анимация. Потребителят може да задава различни нейни характеристики както с команди, така и в специален диалогов прозорец, който се отваря при щракване с десен бутон върху нея. Костенурката може да реагира на различни събития, като щракване върху нея, влачене, позициониране на показалеца на мишката върху образа й. Тези събития се задава в нейния диалогов прозорец на страницата Събития.

 
 

съдържание
цена: 7:50 лв.

Средата притежава богати възможности за работа с мултимедия. В нея може да се интегрира видеоклип, чието възпроизвеждане да се управлява от потребителя, звуков файл със разширение MP3, WAV, уеб браузър, собствен генератор на мелодии с виртуално пиано с възможност за избор на инструмент, ноти, темпо и други характеристики.

 
 
 

В работния екран може да се зареждат изображения със стандартни разширения, като JPG, PNG, GIF, както и такива създадени в редактора на образи Logo Motion. Те могат да се разполагат по различен начин на екрана, в зависимост от избраната опция.

 
 
 

Създаденият проект в средата може да бъде съхранен, както в собствен формат, така и в изпълним файл или уеб страница. Към средата се разпространява и плъгин за уеб бразуърите, който може да бъде изтеглен от тук.

 

Графичният редактор Logo Motion се използва за обработка на съществуващи изображения и създаване на нови. Той притежава основните инструменти на всеки един редактор за растерна графика, както и редица филтри за обработка на изображенията. В него се създават анимационните образи, които могат да се използват за костенурките в програмната среда. За всеки един образ може да се зададат няколко фрагмента, които съответствата на различни ъгли на завъртане на костенурката. Всеки един фрагмент се състои от кадри, които могат да се повтарят автоматично през определен период от време и така се създава илюцията за анимация.

 
 
 

Цена за индивидуален лиценз (за 1 компютър) - 25,00 лв.
Цена за училищен лиценз (до 25 компютъра на територията на 1 училище) - 288.00 лв.
Цена за сайтов лиценз (до 50 компютъра) - 450,00 лв.

 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню